Παρασκευή, 17 Απριλίου 2015

Παρέμβαση της Επιτροπής Αγώνα Φυλής στη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, 16-4-2015

Η Επιτροπή Αγώνα Φυλής συμμετείχε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, στις 16-4-2015. Στη συνεδρίαση παρενέβη η συναγωνίστρια Χρυσάνθη Αντωναροπούλου. Ακολουθεί η ομιλία και το βίντεο.
Κύριες και Κύριοι Ευρωβουλευτές,

Συμμετέχοντας στην σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Αναφορών και εκπροσωπώντας τους κατοίκους  της Φυλής, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε μερικά σημαντικά ζητήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψιν σας στις όποιες αποφάσεις πάρετε σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μας λόγω της 55χρόνης λειτουργίας του ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων-Φυλής.

ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΙΤΗΜΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΕ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟ ΚΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ:

-ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΑΜΕΣΑ, ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ Η ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ-ΦΥΛΗΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΑΠΟ ΤΟ 1960  ΜΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ-ΜΕΙΩΣΗΣ- ΔΙΑΛΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ -ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ & ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΑΥΤΩΝ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ  ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ.

Στο πόρισμα της επιτροπής σας -και με βάση τα όσα οι ίδιοι μπορέσατε να δείτε και να μυρίσετε στην ολιγόωρη επίσκεψή σας μέσα στο ΧΥΤΑ- αναφέρετε χαρακτηριστικά ότι:

α) «Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος στη Φυλή θα αποτελέσει ένα μνημείο περιβαλλοντικού χάους, ασθενειών και ανθρώπινης δυστυχίας, τουλάχιστον για τις επόμενες 3 γενεές που θα ζουν στην περιοχή, εκτός εάν συμβεί κάτι ριζοσπαστικό για την αποκατάσταση της περιοχής» (σελ. 20).

β) Παράλληλα στις συστάσεις σας αναφέρετε ότι: «ζητούμε από τις ελληνικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προωθήσει την άμεση διεξαγωγή τοξικολογικών και επιδημιολογικών μελετών από ανεξάρτητους διεθνείς οργανισμούς στον πληθυσμό του δήμου Φυλής» (σελ.23).

Θα περίμενε κανείς ότι οι αρμόδιες ελληνικές αρχές και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  στο 18μηνο που μεσολάβησε από την αναφορά σας, θα έδειχναν την απαιτούμενη ευαισθησία και πολιτική βούληση για την έναρξη και εφαρμογή εκείνων των μέτρων που θα έβαζαν τουλάχιστον τις βάσεις για να σταματήσει το διαρκές έγκλημα που συντελείται εις βάρος της υγείας των κατοίκων και των μη αναστρέψιμων περιβαλλοντικών συνεπειών.

Αντί για αυτό, οι κάτοικοι της Φυλής διαπιστώνουμε ότι όχι μόνον δεν πάρθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο, αλλά ότι η κατάσταση έχει επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο γιατί:

1. Σχετικά με την σύσταση της αναφορά σας για την άμεση διεξαγωγή τοξικολογικών και επιδημιολογικών μελετών στο πληθυσμό της Φυλής, όχι μόνον δεν έχει γίνει τίποτα, αλλά επιπρόσθετα πολίτες που ζήτησαν από το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας να προβεί σε αντίστοιχες ενέργειες, τουλάχιστον λοιδορήθηκαν από τους αρμόδιους υπαλλήλους. Λόγω οικονομίας χρόνου σας επισυνάπτουμε συνημμένα ολόκληρη την με α.π. 2403/8.8.14 απάντηση του Υπουργείου και σας αναφέρουμε επιγραμματικά τους βασικούς λόγους που επικαλέστηκε : «Η όποια μελέτη θα πρέπει να βασίζεται σε επιστημονική τεκμηρίωση στοιχείων, πρακτική και μεθοδολογία και όχι να αποτελεί «αντικείμενο παραγγελίας» οποιουδήποτε μη ειδικού πολίτη. Ειδικά για το ΧΥΤΑ Φυλής θα πρέπει να προηγηθούν περιβαλλοντικές μελέτες του υπεδάφους, του αέρα, του νερού κ.λ.π,. Και τέλος λόγου μεγάλου οικονομικού κόστους που θα επιβαρύνει τους δημοσιονομικούς περιορισμούς.»

Κατόπιν αυτής της απάντησης γίνεται φανερό ότι οι  ελληνικές αρχές, δεν δέχονται να εφαρμόσουν ούτε τις στοιχειώδεις δικές σας συστάσεις. Αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν προχώρησε σε κάποια αντίστοιχη ενέργεια.

2.      Επίσης αποφάσισαν να μεταφέρονται στο εργοστάσιο καύσης άκρως μολυσματικών και επικίνδυνων νοσοκομειακών και ιατρικών αποβλήτων που υπάρχει μέσα στον ΧΥΤΑ Φυλής  απόβλητα από όλη την Ελλάδα, κατά παράβαση των προδιαγραφών που ορίζουν ότι μέσα σε χωματερές Αστικών Στερεών Αποβλήτων δεν μπορούν να λειτουργούν αυτού του είδους εργοστάσια.

3. Ενώ  ο ΧΥΤΑ της Φυλής υποδέχεται τον μεγαλύτερο όγκο σκουπιδιών όλης της Ελλάδας - αφού εκεί ζει ο μισός πληθυσμός της χώρας και αποδεδειγμένα μεταφέρονται επιπλέον σύμμεικτα απορρίμματα από πολλές περιοχές π.χ Τρίπολη, Ερμιόνη, Πύργος, Αρχαία Ολυμπία, νησιά κ.λ.π.. η κατάσταση στην περιοχή μας πρόκειται να επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο γιατί ήδη:

- Βρίσκεται σε διαδικαστικό στάδιο να δοθούν άδειες λειτουργίας δύο εργοστασίων καύσης βιομάζας μέσα στον αστικό ιστό,
- Πρόκειται να κατασκευαστεί αποστηρωτήρας ολόκληρης της Αττικής,
-΄Ηδη επιχειρείται επέκταση του ήδη υπάρχοντος λάκκου-κυττάρου μέσα στον χώρο του ΧΥΤΑ Φυλής.

4. Η νέα Περιφερειακή Αρχή Αττικής συνυπέγραψε σύμβαση ανανέωσης μεταφοράς σύμμεικτων απορριμμάτων από την Τρίπολη για το διάστημα από 27-10-2014 έως 27-01-2015. επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Και ενώ είχε υποσχεθεί να φέρει σε δημόσια διαβούλευση την αναθεώρηση του υφιστάμενου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων Αττικής (ΠΕ.Σ.Δ.Α.) εν τούτοις μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία συμμετοχή των κατοίκων των ενδιαφερόμενων περιοχών στην συνδιαμόρφωση του νέου ΠΕ.Σ.Δ.Α.  Αντί για αυτό μεταθέτει την επίλυση του προβλήματος διαχείρισης απορριμμάτων στους Δήμους, ή απλά αναδεικνύει το πρόβλημα  μέσω της διοργάνωσης διεθνών συνεδρίων.

Εμείς οι κάτοικοι απευθυνόμενοι στην Επιτροπή σας, θα θέλαμε να μας απαντήσετε στα εξής ερωτήματα:

1.   Αν πραγματικά θεωρείτε ότι πρέπει να εφαρμοστούν οι οδηγίες που υπάρχουν σχετικά με την ιεράρχηση στη διαχείριση των αποβλήτων σύμφωνα με το υπ΄αριθμ. άρθρο 4 της 2008/98/ΕΚ οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πως θα επιτευχθεί αυτό εάν δεν κλείσει άμεσα, οριστικά και αμετάκλητα, ο ΧΥΤΑ Φυλής και όλες οι εγκαταστάσεις που υπάρχουν μέσα και γύρω από αυτόν από το 1960, με παράλληλη αποκατάσταση των συνεπειών στο περιβάλλον;  Αυτό είναι το ριζοσπαστικό μέτρο που πρέπει να πάρετε, σύμφωνα με την αναφορά σας στη σελίδα 20. παράγραφος 1η!  Και όχι να μας εμπαίζετε ζητώντας μέσω απλών συστάσεων από την Ελληνική Πολιτεία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνουν τοξικολογικές και επιδημιολογικές μελέτες, οι οποίες συστάσεις μάλιστα αγνοούνται ή λοιδορούνται.

2.      -Γιατί μέχρι σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ χρηματοδότησε σε ποσοστό 75%  ένα έργο όπως ο ΧΥΤΑ Φυλής δεν προέβη σε κανένα έλεγχο σχετικά με τον τρόπο που αυτοί οι πόροι διατέθηκαν; Ένα έργο που από τη μια μεριά επέφερε ανεπανόρθωτες, μη αναστρέψιμες και καταστροφικές συνέπειες για την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον, ενώ από την άλλη απέφερε κέρδος και πλούτο σε ιδιώτες μεγαλοεργολάβους. Και μάλιστα όταν αυτοί οι πόροι προέρχονται από τα κοινοτικά ταμεία δηλ. από τους φορολογούμενους ευρωπαϊκούς λαούς.

3.      -Γιατί συμφωνείτε να δίνονται στο Δήμο Φυλής αντισταθμιστικά οφέλη ύψους 40.300.000  ΕΥΡΩ κάθε χρόνο, όταν   βάσει των περιβαλλοντικών μελετών που υπάρχουν δεν υπάρχει καμία επίπτωση στους ανθρώπους και το περιβάλλον; Και που στην ουσία αυτά τα χρήματα αντί να δίνονται για αποκατάσταση των επιπτώσεων από την πολύχρονη παρουσία του ΧΥΤΑ στην ευρύτερη περιοχή, το μόνον που προσφέρουν είναι εκμαυλισμό συνειδήσεων και πολιτική ψηφοθηρία σε πολιτικούς και δημοτικούς άρχοντες;


Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι από πλευράς των κατοίκων των πληττόμενων περιοχών Φυλής, Γραμματικού και Κερατέας αναπτύσσεται κοινή, αλληλέγγυα, και αγωνιστική προσπάθεια συντονισμού για την απόκρουση των ταξικών πολιτικών που σκοπό έχουν την κερδοφορία ξένων και ντόπιων ιδιωτικών συμφερόντων, αδιαφορώντας για τις καταστροφικές συνέπειες της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ανθρώπους και περιβάλλον.

Σας καταθέτουμε σήμερα το κοινό αγωνιστικό ψήφισμα με τα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών προκειμένου να μπει άμεσα, οριστικά, και αμετάκλητα τέλος στο διαρκές έγκλημα που συντελείται και με δική σας ευθύνη στη Φυλή. Να διατεθούν οι προβλεπόμενοι πόροι των κοινών Ευρωπαϊκών Ταμείων για την αποκατάσταση της πληγείσας περιοχής μας. Να μην συμβάλλετε ώστε να δημιουργηθούν στον τόπο μας και άλλες τραγικές καταστάσεις σαν της Φυλής ούτε στο Γραμματικό, ούτε στην Κερατέα, ούτε πουθενά αλλού.

Σήμερα αναλαμβάνετε μαζί με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές την πολιτική ευθύνη ή να συνεχισθεί στην Ελλάδα η ίδια καταστροφική, εγκληματική, και κοστοβόρα πολιτική στη διαχείριση των απορριμμάτων ή μέσω της χρήσης των σύγχρονων τεχνολογιών να προστατευθεί το ανθρώπινο και αναφαίρετο δικαίωμα μας να ζούμε αξιοβίωτα σ΄ένα καθαρό περιβάλλον. Έτσι ώστε να μην χρειασθεί στο μέλλον να συντάσσονται αναφορές που θα χαρακτηρίζουν τις ίδιες ή άλλες περιοχές ως μνημεία περιβαλλοντικού χάους, ασθενειών και ανθρώπινης δυστυχίας για τις σημερινές και τις επόμενες γενιές.


Εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Φυλής
Αντωναροπούλου Χρυσάνθη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου