Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Ανακοίνωση - Καταγγελία

Φυλή, 01/03/2013

Η Επιτροπή Αγώνα Φυλής καταγγέλλει την τραμπούκικη επίθεση που δέχθηκαν μέλη της Επιτροπής από τους εκπροσώπους της δημοτικής παράταξης της Νέας Δημοκρατίας, τους κ.κ. πρώην Δήμαρχο Άνω Λιοσίων κ. Χρήστο Παππού, τον πρώην Αντιδήμαρχο και σημερινό Δημοτικό Σύμβουλο κ. Δημήτρη Καμπόλη και τον υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο κ. Κρητικό, κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πέμπτης 28/2/2013, με θέμα την χωματερή και τα νέα έργα. Εναρμονιζόμενοι πλήρως με το κλίμα βίας, τρομοκρατίας και καταστολής που επιχειρείται ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό σε κάθε αγωνιστική αντίδραση στον τόπο μας ενάντια στην λειτουργία της χωματερής, γνήσιοι υπηρέτες των αφεντικών τους, υλοποιώντας κάθε αντιλαϊκή πολιτική στον τόπο μας, θυμίζουν τους κουμπουροφόρους χωροφύλακες μιας άλλης εποχής. Απαντάμε πως εκτός από τους βίαιους προπηλακισμούς και των τριών, το χαστούκι που έδωσε προσωπικά ο κ. Καμπόλης, ήταν χαστούκι ενάντια στην Δημοκρατία και στο δικαίωμα που έχουμε οι εργαζόμενοι και ο λαός να κρίνουμε και να συμμετέχουμε στη διαχείριση της ζωής μας. Είναι η ίδια πολιτική πράξη με την τρομοκρατία και την καταστολή της εξουσίας που ιδιαίτερα στις μέρες μας οξύνεται, προκειμένου να περάσει ανεμπόδιστα, την βαρβαρότητα, την εξαθλίωση και το πισωγύρισμα στο μεσαίωνα. 

Άλλωστε ο πολιτικός τους προϊστάμενος περιφερειάρχης κ. Ιωάννης Σγουρός έδειξε πρόσφατα ίδια δείγματα πολιτικού ήθους και πολιτισμού στην επεισοδιακή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 12/02/2013. Απευθύνθηκε σε μέλος της Επιτροπής μας με την φράση «εσύ να πας στο σπίτι σου μωρή» ενώ δεν δίστασε να παρατάξει επτά διμοιρίες των ΜΑΤ μπροστά από την είσοδο του ΕΔΣΝΑ κατά την έναρξη των διαγωνισμών για τα νέα έργα. Είναι η ίδια πολιτική τρομοκράτησης και τσακίσματος κάθε αντίστασης σε τοπικό ή πανελλαδικό επίπεδο. Όπως στην Χαλκιδική και τον αγώνα ενάντια στα μεταλλεία χρυσού, στις επιτάξεις απεργών εργαζόμενων, στις συλλήψεις, στα χημικά και την βία. 

Τους απαντάμε ότι οι επιθέσεις τους μας ατσαλώνουν και θα μας βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους, γιατί διεκδικούμε το δικαίωμα μας να ζούμε εμείς και οι επόμενες γενιές με αξιοπρέπεια και δικαιώματα σε ένα καθαρό περιβάλλον. 

Όπως επίσης απαντάμε και στον Δήμαρχο Φυλής κ. Δημήτρη Μπουραΐμη αλλά και στις παρατάξεις του κ. Παππού και του κ. Σάββα, που ομόφωνα ψήφισαν την εισήγησή του, για νομικές διεκδικήσεις, για την διαχείριση της διοίκησης της χωματερής (από υπηρεσίες του Δήμου) μέχρι την 31/10/2014 που λήγει η σύμβαση των αντισταθμιστικών χρηματικών οφελών προς τον Δήμο Φυλής προκειμένου να «ελέγξουν» αν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι και όχι μέχρι 29/9/2013 που λήγει η άδεια λειτουργίας της χωματερής, και όπως επί πλέον ψήφισαν για «αγωνιστικές» κινητοποιήσεις με ημερίδες στα πλαίσια της «νομιμότητας», τα εξής: 

Μέχρι σήμερα όλοι οι Δήμαρχοι της περιοχής μας με τα Δημοτικά τους Συμβούλια, ενώ γνώριζαν πολύ καλά ότι όχι μόνο δεν τηρούνται οι στοιχειώδεις περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας της χωματερής, αλλά και ότι συντελείται ίσως το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έγκλημα, όχι μόνο προσυπόγραψαν την παραμονή της χωματερής έως το 2024 – όπως άλλωστε ανερυθρίαστα καμαρώνουν, γιατί εξαγόραζαν με τις ζωές μας αντισταθμιστικά οφέλη – αλλά ζητούσαν να επισπευθούν τα έργα που προβλέπονται για την υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού. Και ενώ την 19/4/2011 με την 108 απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Φυλής αποφάσισε να μην γίνει κανένα έργο στην περιοχή πλέον, να μπει χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης της χωματερής, και να ξεκινήσει η δημιουργία προτύπου διαχείρισης ανακύκλωσης, ο Δήμαρχος κ. Μπουραΐμης είχε ήδη στείλει στις 30/3/2011 – την περιβόητη πια – επιστολή στον τότε Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου με την οποία ζητούσε: 

1. «Την άμεση εκτέλεση όλων των έργων που προβλέπονται για την υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού (ΠΕΣΔΑ)» και 

2. «Ο Δήμος Φυλής να έχει εταιρική συμμετοχή και εκπροσώπηση στο Δ.Σ της αναδόχου εταιρίας». 

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φυλής την 28/2/2013 ο Δήμαρχος είπε ότι πρέπει να ανατραπεί ο ισχύον νόμος (Ν.3164/2003 ΠΕΣΔΑ) γιατί η επικαιροποίηση του 2006 δεν πέρασε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και όχι γιατί με βάση αυτόν τον νόμο προβλέπεται στη Φυλή να γίνουν τα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων και να δεχόμαστε το 85% των σύμμικτων απορριμμάτων της Αττικής και όχι μόνο για άλλα 27 χρόνια. Επίσης με το ίδιο νομικό πλαίσιο επιλέγονται και άλλες δύο κατοικημένες περιοχές (Κερατέα και Γραμματικό) να ζήσουν το έγκλημα που έγινε και γίνεται στη Φυλή. Λες και δεν θα μπορούσε η σημερινή Κυβέρνηση να περάσει από την Βουλή την επικαιροποίηση του ΠΕΣΔΑ που ετοιμάζουν, θέτοντας έτσι και νομική κάλυψη στα ιδιωτικά συμφέροντα. 

Επίσης ο κ. Δήμαρχος ζήτησε να μεταφερθούν υπηρεσίες του Δήμου μέσα στην χωματερή για να «ελέγχουν» την όλη διαδικασία διαχείρισης και εφαρμογής του νόμου, ζητώντας να συσταθεί και διαπαραταξιακή επιτροπή με την συμβολή φορέων και συλλογικοτήτων της περιοχής. Δηλαδή κ. Μπουραΐμη, κ. Παππού και κ. Σάββα που το ψηφίσατε, το πρόβλημα είναι να διοικήσετε και να διαχειριστείτε τους εισερχόμενους 3.500 τόνους σκουπιδιών ημερησίως στην Χωματερή της Φυλής που προβλέπεται με βάση την εγκεκριμένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων αντί για τους 7.000 – 10.000 τόνους ημερησίως που έρχονται σήμερα παράνομα και να διεκδικείτε τα «τριάκοντα αργύρια» μέχρι τις 31/10/2014; Εδώ έχει σαπίσει ο τόπος, έχουμε καθημερινά κρούσματα νεοπλασματικών ασθενειών σε ηλικίες 15-20 ετών όπως είπε ο περιφερειακός σύμβουλος του κ. Σγουρού, κ. Λιόσης Άγγελος (10 κρούσματα σε ένα μόνον σχολείο την στιγμή που παγκοσμίως είναι σε ποσοστό 1 κρούσμα στο δισεκατομμύριο). Δηλαδή μας ζητάτε να διαχειριστούμε το έγκλημα και όχι να το σταματήσουμε ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ! 

Επίσης σας ρωτάμε. Γιατί ενώ είχατε κάθε δικαίωμα δεν προσβάλλατε νομικά (όπως λέτε ότι πάντα ακολουθείτε την νομιμότητα και σέβεστε τους δημοκρατικούς θεσμούς) τις δεκαετείς παρατάσεις έγκρισης περιβαλλοντικών όρων που δόθηκαν το 2012 με κοινές υπουργικές αποφάσεις για μεν το εργοστάσιο Κ.Δ.Α.Υ. (ΕΠΑΝΑ ή σημερινό WATT) συμφερόντων Μπόμπολα έως το 2022, με διεύρυνση μάλιστα του κύκλου εργασιών του (δηλαδή εκτός από χαρτί, μέταλλα κ.ά. υλικά να διαχειρίζεται τα πάντα), και για το εργοστάσιο καύσης νοσοκομειακών επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων από όλη τη χώρα, συμφερόντων και αυτό του Μπόμπολα έως το 2022; Και γιατί ενώ με την 108/19-4-11 απόφασή σας, λέτε ότι δεν θα δεχθείτε κανένα νέο έργο, εσείς προτίθεστε να υδροδοτήσετε το νέο εργοστάσιο καύσης βιομάζας του κ. Μπόμπολα μέσα στο ΒΙΟ.ΠΑ. Άνω Λιοσίων, σύμφωνα με το με αρ. πρωτ. 34296/1-8-2012 έγγραφο και με υπογραφή του Αντιδημάρχου κ. Γεωργιάδη Βασιλείου; 

Τα ερωτήματα είναι πολλά κ. Μπουραΐμη που θα θέλαμε να σας θέσουμε και για άλλα εγκλήματα που γίνονται στην χωματερή π.χ. εναπόθεση άκρως τοξικής τέφρας, λυματολάσπης κ.ά. Η απάντηση όμως είναι μόνο μία, γρήγορη, αποτελεσματική και η μόνη που μπορεί να σταματήσει τα σκουπίδια να είναι χρυσοφόρο εμπόρευμα εξυπηρέτησης μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων αν πραγματικά θέλετε να συγκρουστείτε με την καρδιά του πολιτικού κατεστημένου – εγχώριου και ξένου – για να σταματήσει η Φυλή να είναι ο σκουπιδότοπος της Αττικής. 
  • Άμεση και μονομερή καταγγελία των Συμβάσεων αντισταθμιστικών χρηματικών οφελών προς τον πρώην Δήμο Άνω Λιοσίων και τον σημερινό Δήμο Φυλής. 
  • Ανατροπή του υφιστάμενου Π.Ε.Σ.Δ.Α. και εφαρμογή νέου με μοναδικό κριτήριο το κοινωνικό και περιβαλλοντικό συμφέρον. 
  • Εδώ και τώρα πρόληψη-μείωση των απορριμμάτων, διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, επαναχρησιμοποίηση, παράλληλα με το άμεσο, οριστικό και αμετάκλητο κλείσιμο της χωματερής Άνω Λιοσίων - Φυλής. 
Ο αγώνας σύγκρουσης με το ιδιωτικό κεφάλαιο και τους πολιτικούς - κυβερνητικούς εκπροσώπους του, δεν γίνεται διοικώντας από μέσα την χωματερή αλλά έξω στους δρόμους και στις πλατείες, μαζί με τον λαό της πόλης μας και ενός παναττικού κινήματος που πρέπει να αναπτυχθεί και με μαζικότητα και αποφασιστικότητα να διεκδικήσει στη θέση των χωματερών που μας πνίγουν να ανθίσει η ζωή και το χαμόγελο, σ’ ένα καταπράσινο και καθαρό περιβάλλον, που θα κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές. 

Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να πορευθούμε σ’ έναν τέτοιο αγώνα ζωής. Συντασσόμαστε και με άλλα τοπικά κινήματα των στοχευόμενων περιοχών, Γραμματικού και Κερατέας, και παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας, γιατί όπως ενιαία είναι η επίθεση που δεχόμαστε από το εγχώριο και ξένο κεφάλαιο και από τους υφισταμένους τους, δηλαδή την Κυβέρνηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έτσι ενωμένους πρέπει να μας βρίσκουν συνέχεια απέναντί τους. 

Εσείς κ. Δήμαρχε και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Φυλής αλλά και Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Αττικής όλων των Παρατάξεων θα αποφασίσετε με ποιους πραγματικά θα συστρατευτείτε. 

Ή ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ

 Ή ΜΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου